Амр Диаб – кралят на арабския поп


Непосилна задача е да се изпише за всички модерни арабски музикални звезди. Но някои от тях блестят така ярко и упорито на арабската музикална и световна сцена, че е невъзможно да бъдат подминати. Славата им се простира далеч зад пределите на арабския свят, а състоянието им надхвърля това на редица холувудски знаменитости. Някои арабски медии твърдят, че богатството на Амр надхвърля 35 милиона долара. Удивително е как  средностатистическото момче от Египет, изпяло пред публика първата си песен в далечната 1967 г., успява винаги да бъде на върха не само с песните си, но и с цялото си присъствие. Превъплъщенията му са просто невероятни и от него винаги лъха самоувереност, мъжественост и личен стил.

Със сигурност певецът може да бъде наречен крал, и то крал на арабската популярна музика не само заради известността си, но и защото успява успешно да съчетава различни стилове и така да налага нов подход в арабската музика. Той е един от символите на арабския свят и арабската култура, истински магнит за женски сърца и египетска гордост.

За първи път чух и видях в клип Амр Диаб в далечната 1997 г., когато неоспорим хит беше песента му Хабиби нур ил айн(Скъпа, светлина на очите ми). Разбира се гледах клипa му по арабски сателитен канал, тук никой не беше чувал за него. Но това, че не знаем за дадено явление не значи, че то не съществува. През 1999 г. песента се опитва да изпее Ищар, но според мен е много далеч от оригиналното изпълнение на Диаб въпреки,  че е прекрасна певица. От момента, в който чух песента до днес не спирам да се изненандвам на хитовете, които Диаб съумява да изпее и чрез които налага нови стилове в арабската музика. От песента лъха такова очарование и такъв загадъчен стил, а от видеоклипа струи толкова женска красота, че е съвсем естествено тя да стане тотален хит.

Aмр Диаб, чието рождено име е Амр Абдел Басет Абдел Азеез Диаб, е роден в Порт Саид на 11 октомври 1961 г. Вчера певецът навърши 49 г. Баща му Абдул баст Диаб работи за Корпoрация Суецки Канал като представител на морскоto строителство и корабостроене. Абдул също се занимава с пеене и насърчава сина си в това.

През 1967 г. Амр се присъединява към хора на основното училище Порт Саид Лайссайт. На 23 юли същата година прави първото си представяне с хора на фестивала в Порт Саид, където пее Biladi,Biladi (това е националния химн на Египет), изпълнението му се предава по египетското радио. За своето изпълнение Амр е награден с китара и получава одобрението на губернатора на Порт Саид.


През 1981 г. Амр Диаб е признат като професионален изпълнител от египетските радио и телевизия и следващата година пристига в Кайро и се записва в колеж за арабска музика.
Първата си песен „El Zaman” той записва през 1983 г., но записът й е провал. От тогава насам почти всяка година певецът издава албум, което е феноменално творчество.
През 1986 г. Диаб завършва академията в Кайро. Издава и първия си албум „Ya Tareek”, както и втория си албум „Gany Albak”.
През 1987 г.  Амр издава още два албума „Asef La Yougad Hal Akhar” и „Khalseen”. Последният се оказва голям хит и утвърждава Амр като многообещаваща звезда.
През 1988 г. е издаден и “Hala Hala” – заглавната песен на този албум става хит.  През август Амр Диаб дебютира и в киното с филма „El Saginatean”, където работи с Елхам Шахин и Юсеф Шабан.

През 1990 г. в Египет Амр Диаб пее на петия спортен турнир на Африка. На концетра Амр пее на арабски, френски и английски. Концерта се заснема и излъчва от сателитната телевизия CNN и се гледа от целия арабски свят. През същата година излиза песента „Matkhafesh”. Клипът към песента е заснет в къщата на Диаб в Кайро, в него участва и бившата му съпруга Шерин Рида.

С първата си съпруга Шерин

В Северна Америка Амр става най-младиата арабска звезда пяла на Кенеди център във Вашингтон, окръг Колумбия. Диаб дава интервю за телевизия „Вашингтон“, продължаващо 4 часа. През тази година излиза и втория филм с участието на Амр Диаб.
През 1991 г. излиза песента “Habibi”, в която Диаб използва саксофон в работата си за пръв път.
Също така излиза и нов филм с Амр Диаб-“Fi Gleem”.
През 1993 г. се издава албума „Ya Omrena”, песента „Kan Andak Ha’a” се превръща в много популярна песен поради клипа си заснет на фона на живописна планина.
В албума си „Weyloumouny” от 1994 г. Амр дебютира с испанска китара.
През 1995 г. излиза клипа към песента от албума „Rageen”, който става хит заради особената комбинация между Black & White и цветната камера.

През 1996 г. излиза в продажба албумът „Noor El Ain”, който има огромен успех не само в Близкия Изток, но и в целия свят. В действителност това става най-продавания албум някога, издаден от арабски изпълнител. Приложените видео клипове са доста скъп продукт с високо качество. Загавната песен е използвана дори в един от епизодите на сериала Малкълм.

През 1997 излиза албума „Habibi remix”, който става невероятно популярен в дискотеките в Европа. Диаб печели 3 награди (за най-добро видео,най-добра песе,изпълнител на годината) на годишния Арабски фестивал.
През 1998 излиза студийня албум „Aweduny”. Компактдискът също има огромен успех. На 6-ти май същата година Амр е отличен на Световните музикални награди в Монако за „Най-добър и продаваем в света Близко Източен изпълнител“. Tова не е изненадващо предвид факта, че албума му „Noor El Ain” става тройно платинен! Диаб съобщава на церемонията по награждаването, че спечелените пари дарява за изграждането на болница в квартал Мукатам, Кайро.

През 1999 г. в началото на годината се издава албума „The best of Amr Diab” , включващ „Ana Mahama Kibirt Sugheir” в знак на почит към влиятелни легенди като Абдел Халим Ел и Ум Култум, песента е прудружена от грандиозно видео. На 28 юли се издава албума „Amarain” (Две очи), който включва дуети с алжирската суперзвезда Халед и гръцката дива Анжела Димитриу. Заглавната песен „Amarain“ е издадена с видеоклип и се слуша месеци наред в Египет. Амр Диаб прави турне от средата на септември до средата на октомври в Северна Америка – Монреал, Торонто, Отава, Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хюстън и Вашингтон. На  4 -ти декември семейство Диаб (с втората му съпруга Зина Ашур) се сдобива с двама нови членове – близнаците Кенза и Абдул, които се раждат във Вашингтон.

В кадър от клипа на Tamally maak

През 2000 г. Диаб прави революция в арабската музика с албума си „Tamally Ma’ak”, в песента озаглавена като албума той отново използва испанска китара, както и в други песни. Клипът на песента е направен в Чешката република и има голям успех. Албумът съдържа и песни като „Al’alem Allah”,”Ba’tef”,”Sa’ban Alea” и „Wa Amla Eih”. Едноименната песен е една от най-лиричните му песни – (Tamally maak) – Винаги съм с теб. Тя беше открадната от българската фолк певица Ивана (и компания) и префасонирана под името Скитам се, донасяйки й несъмнен успех, но нека не навлизaм в дълбокото творчество на родната чалга…добре e да се знае първоизточникът на всяко творение, за да му се отдаде необходимата почит. Тук можете да прочете превода на песента на Амр Диаб на български език.

През 2001 след голямо нетърпение от страна на многобройните фенове се издава албума „Aktar Wahed” излиза на 1 август 2001 г. след дълго чакане на многобройните фенове. Името на албума идва от заглавието на една от песните в него „Aktar Wahed Beyhebbak”, съдържа 10 песни и един бонус – ремикс на песента „Wala Ala Balo”, ремикса е смесица от техно и ориенталски ритми. Амр Диаб получава множество награди за платинените продажби на албума си, както и втората си награда от Световните музикални награди в Монако през 2001 г. за най-продаван близкоизточен албум.

Прес 2003 г. Диаб издава албума си „Allem Alby”. Албумът има голям успех с излизането на клипа към песента „Ana Ayesh”, режисиран от Стюарт Гослинг. Видеото се излъчва интензивно по телевизия Mazzika. Песента „Научи сърцете ми“ има R&B звучене, но в албума има и по-ориенталски звучащи песни като „Kolohom” и „Ali El Wada”.
В края на лятото на 2004 излиза първият Ротана албум на Диаб (Rotana е една от най-влиятелните музикални телевизии в арабския свят), който е озаглавен „Leily Nahary” и обложката на който е с промоционалната фотосесия на Пепси кола. Клипът е режисиран от Кейси Камерън, която предоставя и помощта си песента на Амр да се излъчва по едни от най- известните музикални канали.

“Kammel Kalamak” е очакваното продължение на „Leily Nahary”, който според слуховете е трябвало да бъде пуснат през лятото на 2005, но се пуска чак на Еид същата година. Албумът докарва на Диаб 4 милиона долара от продажби, въпреки появилия се в продажба пълен албум, малко преди истинската му премиера.
„Искам да бъда обичан“ излиза като сингъл от албума „Kammel Kalamak”, клипът е заснет в Лондон и излиза през 2006 година. Слуховете говорят, че поради желание Диаб да прекрати договора си с Ротана се е получило закъснение с издаването, което първоначално било планирано за края на 2005г. Идеята за заснемане на видео клипа към „Wemalo” идва от младия и талантлив продуцент и дизайнер Муханнад Махждалауех, режисира се от Лоай Хайдар. Клипът е заснет и продуциран от Гадир Ал Хамуд с помощта на двамата талантливи сътрудници Мохамед Алкхари и Халил АлАрадж, които вече имат една от най-големите звукозаписни компании в Близкия Изток.

Албумът „El Leila de” първоначално е плануван да бъде издаден след постите през месец Рамадан 2006г., въпреки това е отлаган за по-късно няколко пъти поради многократните смени на музикалните продуценти.

Логото на телевизия Ротана

Копието на албума е дадено за издаване на Ротана, които планират издаване на 07/07/07, но премиерата се забавя по незнайни причини. Впечатляващо този път албума не се появява в Интернет предварително, въпреки, че и това се случва по-късно. Албумът е издаден официално на 11 юли 2007 г. и се превръща в абсолютен хит в Египет и близкия Изток. Продадени са 1,5 милиона копия от него само за 5 дни от издаването му! Песента „N’eoul Eih” съчетрава хаус и арабска музика. Видео клипът към песента се снима в Санта Моника, Малибу и близо до Холивуд. В него участва  холивудската актриса Натали Мартинез, участвала в сериала Модна къща, излъчен по БТВ. „El Leila De” още веднъж доказва, че Диаб е един от най-добрите певци в Близкия Изток. На 27 юли Rotana News съобщава, че „ El Leila De” е продаден в над 2 милиона копия за по-малко от 2 седмици в Близкия изток, което дава добри шансове да надмине по продажби „Kammel Kalamak” с 3 милиона продадени копия само за месец.

На 3о октомври 2007 управлението на World Music Awards обявява,че Амр Диаб е трябвало да спечели наградата за най-продаван албум в Близкия Изток за този албум. Амр Диаб печели отново награда в Монако на 4 ноември 2007 г.
„Wayah” се издава на 27 юли 2009 г. за продажба в Интернет, но албума изтича в нелегални сайтове, заради оплаквания на фенове от бавна скорост на теглене от официалния сайт. Диаб започва масов бойкот на нелегални сайтове с нелегални копия и от 3 юли 2009г „ Wayah” се продава с 1,222,200 копия повече през първата седмица.
Амр Диаб е първият изпълнител, който популяризира музикални клипове в арабския свят. С изключение на първите му албуми, от всеки следващ има по една или две песни направени с видеоклип. Амр Диаб получава съдействие и от топ режисьори на Близкия Изток като Тарек Ел-Шериф и Ерян.

Амр Диаб е единственият арабски певец получил 3 награди на WMA (Световните музикални награди).
Славата му музикалната среда го провокира да работи в друга сфера на медиите – филмовата индустрия. Първият му филм „Deahk We La’ab” излиза през 1993г. Амр играе с международната египетска звезда Омар Шериф. Вторият филм на Амр също излиза през 90-те и е много по-успешен от първия, но филмовата кариера на Диаб не е така блестяща както музикалната. Все пак е много приятно да видиш в кадър такава звезда, подобно на Бон Джоуви и Енрике Иглесиас, които участват дори в епизоди от телевизионни сериали.

Твърди се, че той ще участва в заснемането и на още две ленти, както и телевизионен сериал.

Дискография на певеца:

* Wayyah (With her/him) (2009)

* El Leila De (Tonight) (2007)

* Kammel Kalamak (Finish your Words) (2005)

* Leily Nahary (My Nights and Days) (2004)

* Allem Alby (Teach My Heart) (2003)

* Aktar Wahed (The Most One) (2001)

* Tamally Maak (Always With You) (2000)

* Amarein (Two Moons) (1999)

* Awedoony (They Got Me Used To) (1998)

* Nour El-Ein (Light of the Eye) (1996)

* Ragaeen (We’ll Be back) (1995)

* Zekrayat (Memories) (1994)

* W Ylomoony (And they Blame me) (1994)

* Ya Omrena (Our Life) (1993)

* Ice Cream Fi Gleam (Ice Cream In Gleam) (1992)

* Ayamna (Our days) (1992)

* Habiby (My Love) (1991)

* Matkhafeesh (Don’t Worry) (1990)

* Shawaana (Missing You) (1989)

* Mayyal (In Love) (1988)

* Ya Helwa (Hey Sweetie) (1988)

* Khalseen (We’re Done) (1987)

* Hala Hala (Welcome, Welcome) (1986)

* We Mneen Ageeb Nas (To whom I Complain?) (1985)

* Ghanny Men Albak (Sing from your heart) (1984)

* Ya Tareea (O’ Road) (1981)

Певецът има 2 брака и 4 деца – дъщеря на име Нур (родена през 1990) от първия му брак, и 3 деца от втората си жена Зина: близнаците Кензи и Абдула (родени както казахме по-горе по време на турне във Вашингтон 1999), и дъщеря Карма (родена през 2001).

Втората съпруга на певеца Зина

Той участва и в една от хитовите реклами на Pepsi cola заедно с три умопомрачителни по вид и по слава певици – Пинк, Бейонсе Ноулс и Бритни Спиърс. Рекламата можете да видите тук. Интересното е, че тази реклама има две версии. В едната участва Амр Диаб, а в другата Енрике Иглесиас. Диаб несъмнено е звезда от ранга на Енрике Иглесиас. Дори феновете на двете звезди се надяват скоро те да изпеят дует.

ٍСледва още една реклама на Пепси заедно с Дженифър Лопес,  Бейонсе Ноулс и Дейвид Бекъм.

През 2009 г. за първи път от 2004 г. насам Амр Диаб изнася концерт в родния ди Египет, в курорта Марина.

За тази годин, 16 октомври, е насрочен концерт на певеца в Лас Вегас, САЩ.

Най-сетне е факт и откритата Академия Амр Диаб, насочена към откриването на нови музикални таланти, най-добрите от които ще могат да работят директно с певеца. Тя работи едва от няколко дни.

http://www.amrdiabacademy.com/

Автор: Линна Недева

Източници:

Oфициален сайт на певеца

http://amrdiabstreet.info/amr/index.php

Песни за сваляне

http://www.melody4arab.com/songs/en_view_songs_36.htm

Можете да се присъедините ии към страницата на певеца във Фейсбук.

http://www.facebook.com/AmrDiab

Advertisements

Posted on 12.10.2010, in Египет and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: